Direct naar
Wat is Move2Improve
Move2Improve is een werkgroep van longartsen, onderzoekers en AstraZeneca. Ons doel is zorprofessionals te inspireren en ondersteunen om mensen met COPD optimaal in beweging te krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat te weinig beweging bij mensen met COPD is geassocieerd met een verhoogd risico op longaanvallen (Watz 2014). Wij brengen deze wetenschappelijke inzichten in beeld en ontwikkelen tools voor zorgverleners om samen mensen met COPD in beweging te brengen.
Move2Improve from AstraZeneca Nederland on Vimeo.
Er zit meer beweging in COPD dan u denkt!
Kunnen versus doen
COPD kan belangrijke gevolgen hebben voor het lichamelijk functioneren van mensen. Lichamelijk functioneren heeft betrekking op wat iemand kan (de inspanningscapaciteit) en wat iemand in het dagelijks leven doet (fysieke activiteit). Wetenschappelijk onderzoek bij mensen met COPD heeft laten zien dat deze twee aspecten maar beperkt aan elkaar zijn gerelateerd. Een goede inspanningscapaciteit betekent bijvoorbeeld niet automatisch dat iemand ook in het dagelijks leven voldoende fysiek actief is. Ook is aangetoond dat een verbetering van de fysieke capaciteit, bijvoorbeeld als gevolg van medicatie of een trainingsprogramma, niet automatisch leidt tot een toename van de fysieke activiteit. Verbeteren van fysieke capaciteit en fysieke activiteit vraagt kennelijk om een specifieke aanpak.
Om op individueel niveau keuzes te kunnen maken op welk aspect de behandeling te richten, is het ‘kunnen versus doen’ kwadrantenmodel ontwikkeld. In dit model wordt de 6-minuten loopafstand (6MWD) gebruikt als maat voor fysieke capaciteit, en het gemiddeld aantal stappen per dag (gemeten over een periode van een week) als maat voor fysieke activiteit. Met grenswaarden van een loopafstand van 70% van de referentiewaarde en 5000 stappen per dag is een indeling in kwadranten mogelijk. Op basis van het kwadrant waarin iemand zich bevindt, en de onderliggende reden waarom diegene zich in dat specifieke kwadrant bevindt, kunnen keuzes worden gemaakt voor interventies ter verbetering van het lichamelijk functioneren.
Onderzoek
In 2018 werd voor de eerste maal de Nationale COPD Challenge (NCC) georganiseerd. De werkgroep Move2Improve heeft hier wetenschappelijk onderzoek aan gekoppeld.
De haalbaarheid werd onderzocht door het aantal startende locaties te inventariseren en het aantal patiënten dat werd benaderd en meedeed. Daarnaast werden de bevorderende en belemmerende factoren voor organisatie en deelnemers in kaart gebracht.
De klinische effectiviteit werd onderzocht door fysieke activiteit in het dagelijks leven te meten met behulp van een stappenteller. Het gemiddelde aantal stappen per dag werd gemeten op diverse tijdspunten voor, tijdens en na de NCC.
Resultaten
Haalbaarheid
In 2018 hebben op drie locaties groepen deelgenomen aan de NCC: Almere, Den Bosch en Rotterdam, georganiseerd vanuit de afdelingen longziekten van de ziekenhuizen. De belangrijkste belemmerende factor was de relatief korte voorbereidingstijd. Gezamenlijk waren er 23 deelnemers. Alle deelnemers hebben de NCC geheel volbracht.
Klinische effectiviteit
De belangrijkste uitkomstmaat voor de klinische effectiviteit was fysieke activiteit. Gemiddeld nam het aantal stappen per dag significant toe: van 3477±1430 voor tot 4708±1367 aan het eind van de NCC. Dit betekent een gemiddelde toename van 35% ofwel 1231 stappen per dag, wat als klinisch relevant kan worden aangemerkt.
Wie zijn wij
De werkgroep Move2Improve is een samenwerking tussen longartsen, onderzoekers en AstraZeneca.
Leden van de werkgroep:
Prof. Dr. P.N.R. (Richard) Dekhuijzen, voorzitter
Hoogleraar Longziekten
Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
Dr. A.J. (Alex) van ’t Hul
Programmadirecteur COPDnet
Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
Dr. J.C.C.M. (Hans) in ’t Veen
Longarts en opleider longgeneeskunde
STZ expertisecentrum astma, COPD en respiratoire allergie
Franciscus Gasthuis & Vlietland Rotterdam
Dr. M.E.A.C. (Mariëlle) Broeders
Longarts en opleider longgeneeskunde
Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Dr. P. (Paul) Bresser
Longarts, unitleider en opleider longgeneeskunde
STZ Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam
Prof. dr. M.A. (Martijn) Spruit
CIRO+ B.V. Horn
Universiteit Maastricht
Universiteit Hasselt (B)
Dr. C.F. (Christian) Melissant
Longarts
Spaarne Gasthuis Haarlem en Hoofddorp
Dr. R.S. (Remco) Djamin
Longarts Expertisecentrum Astma en COPD
Amphia Ziekenhuis Breda
L. (Lindy) van Burk, MSc.
Medical Science Liaison Respiratory
AstraZeneca B.V.
Heeft u vragen of suggesties? Neem dan contact met ons op.