Nationale COPD Challenge

Direct naar

  Close

   Wat is de Nationale COPD Challenge

   De Nationale COPD Challenge is een wandelprogramma voor mensen met COPD met als doel optimale beweging ter verbetering van de prognose en kwaliteit van leven.

   Mensen met COPD worden begeleid om wekelijks te wandelen. In de eerste edities organiseerde de zorgverlener gezamenlijke  wandelgroepjes. Ten tijde van COVID-19 worden mensen met COPD aangemoedigd om zelfstandig te gaan wandelen of thuis te bewegen.

   De Nationale COPD Challenge is een programma van de Bas van de Goor Foundation, ontwikkeld in samenwerking met Move2Improve, het Longfonds en AstraZeneca.

   Impressie wat bewegen betekent voor mensen met COPD:

   Jouw Wandeluitdaging

   Jouw Wandeluitdaging is de Nationale COPD Challenge voor individuele deelnemers. Het programma is ontwikkeld samen met het Longfonds om mensen met COPD te begeleiden om zelfstandig te gaan wandelen.

   Deelnemers kiezen voor een programma met opbouw tot 3 of 5 km in een half jaar. Met onder andere trainingschema’s en video’s van bekende Nederlanders worden mensen geinspireerd om in beweging te komen en blijven.

   Mensen met COPD kunnen zich kosteloos aanmelden via www.nationalecopdchallenge.nl.

   Beweegkaart

   Deze kaart met oefeningen voor mensen met COPD is gratis te downloaden en te verspreiden. Met deze kaart wordt de patiënt uitgedaagd dagelijks thuis te bewegen. Klik op de afbeelding om te downloaden.

   Voor COVID-19

   Nationale COPD Challenge voor COVID-19

   In de eerste edities van de Nationale COPD Challenge nodigden de zorgverlener deelnemers met COPD uit voor wekelijkse wandelgroepjes. Het doel was om duurzame gedragsverandering te bewerkstellingen door 20 weken minstens een uur per week met elkaar te wandelen, waar mogelijk aangevuld met een of twee zelfstandige wandelingen per week. De afstand werd langzaam opgebouwd, met als doel het afleggen van een finalewandeling van 3 of 5 km. De Challenge startte in mei en werd afgesloten met een feestelijke finale in september.

   Het lotgenotencontact, contact met de zorgprofessional, het plezier en de positieve ervaring met bewegen zijn belangrijke succesfactoren. Onderzoek liet een toename van fysieke activiteit van maar liefst 35% zien. De Nationale COPD Challenge was in 2018 en 2019 een groot succes, waarbij in 2019 meer dan 200 deelnemers wandelden verspreid over 14 locaties door het land.

   Impressie van de finaledag in Den Haag in 2019:

   Trots op het resultaat!

   Wat zijn we trots! Zaterdag 29 september 2018 was het zo ver: de finale van de Nationale COPD Challenge!

   In mei 2018 zijn we in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gestart met de Nationale COPD Challenge. Een vaste groep van enthousiaste mensen met COPD heeft met veel plezier 20 weken lang gewandeld, samen met een zorgverlener van Longgeneeskunde. We hebben hierbij ondersteuning gehad van de Bas van de Goor Foundation die al jaren de Nationale Diabetes Challenge organiseert. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief waarbij zorgverleners samen wandelen met mensen met diabetes of andere chronische aandoeningen, ten behoeve van een gezonde leefstijl. In 2018 deden voor het eerst 23 mensen met COPD mee.
   Vanuit Den Bosch zijn we op die finaledag met 2 volle bussen deelnemers vertrokken naar het festival in Amsterdam. We kwamen om ongeveer 10.30 uur aan in het Olympisch stadion. Het was een prachtige zonnige dag. Het stadion was gevuld met ongeveer 4000 mensen. Het was een prachtig gezicht vanaf de tribune. Al die enthousiaste mensen die wekenlang samen getraind hebben voor dit moment. Er was een professionele warming up door Olga Commandeur (oud-atlete en presentatrice van het tv-programma Nederland in Beweging). En nadien volgde de opening door van Bas van de Goor. Voor deelnemers aan de Nationale COPD Challenge volgde nog een toespraak van prof. dr. Richard Dekhuijzen (hoogleraar longgeneeskunde). Daarna klonk het startschot voor onze wandeling. De groep van het JBZ bestond uit 20 deelnemers, waaronder mensen met COPD en hun familie, longarts Mariëlle Broeders en longverpleegkundigen Jolanda Damen en Joke Spierings. We hebben samen ruim een uur gelopen in de omgeving van het Stadion om daarna weer in het stadion terug te komen.
   De binnenkomst was een bijzonder hoogtepunt. We werden onder luid applaus ontvangen door vrijwilligers van de organisatie en reeds gefinishte deelnemers. Onze COPD-patiënten hebben na weken wandelen in Amsterdam hun doel van 3 km gehaald. Echt een heel bijzondere prestatie! Schaatser Annamarie Thomas, rolstoelbasketballer Barbara van Bergen, Olga Commandeur, Bas van de Goor en medewerkers van het Longfonds reikten de medailles uit. Trots op deze prestatie en met veel enthousiasme stonden we samen aan de finish. Op het moment dat de grootste groep deelnemers binnen was in het Olympisch Stadion kwam Wolter Kroes optreden. Hij maakte het feestje compleet. Al met al een zeer geslaagde en mooie dag. We lopen verder, op naar volgend jaar!

   Joke Spierings
   Longverpleegkundige Jeroen Bosch Ziekenhuis

    

   Finale Nationale Diabetes Challenge, Amsterdam (29-09-2018)

   Na 20 weken trainen wandelen de deelnemers met COPD een afstand van 3 tot 5 km

   Meedoen

   Wilt u uw patiënten ook de positieve effecten van een actieve leefstijl laten ervaren?

   Voor actuele informatie en aanmelding kunt u terecht bij de Bas van de Goor Foundation via www.nationaleCOPDchallenge.nl.